Jak działa glutation?
- 353 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 30 czerwca 2019
- Garść porad od eksperta
Glutation to związek, który w każdym żywym organizmie występuje w sposób naturalny. U człowieka szczególnie duże jego ilości są obecne w nerkach i wątrobie, a także soczewce oka. Jest to najważniejszy spośród przeciwutleniaczy, do którego obowiązków należy regulowanie pracy innych antyoksydantów. To glutationowi zawdzięczamy ochronę komórek przed aktywnością wolnych rodników. Glutation pełni też ważną funkcję w wędrówkach aminokwasów oraz produkcji koenzymów. Jest on niezbędny, aby w naszym organizmie wszystko działało jak należy. Niestety, czasem zapasy glutationu radykalnie spadają. Dzieje się tak wraz ze starzeniem się naszego organizmu, ale sprawę pogarsza długotrwałe zażywanie leków, niewłaściwa dieta, zbyt wielkie dawki toksyn i zanieczyszczeń i częste infekcje. Na szczęście pomóc można sobie dietą. Warzywa, które warto jeść, aby glutation utrzymać na odpowiednim poziomie to przede wszystkim: warzywa z rodziny kapustowatych (brukselka, brokuły, kapusta), szpinak, szparagi, czosnek i cebula, a także pomidory i czerwona papryka. Z owoców dobrze jest włączyć do diety arbuz i brzoskwinie.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?