Jak działa glutation?
- 196 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 30 czerwca 2019
- Garść porad od eksperta
Glutation to związek, który w każdym żywym organizmie występuje w sposób naturalny. U człowieka szczególnie duże jego ilości są obecne w nerkach i wątrobie, a także soczewce oka. Jest to najważniejszy spośród przeciwutleniaczy, do którego obowiązków należy regulowanie pracy innych antyoksydantów. To glutationowi zawdzięczamy ochronę komórek przed aktywnością wolnych rodników. Glutation pełni też ważną funkcję w wędrówkach aminokwasów oraz produkcji koenzymów. Jest on niezbędny, aby w naszym organizmie wszystko działało jak należy. Niestety, czasem zapasy glutationu radykalnie spadają. Dzieje się tak wraz ze starzeniem się naszego organizmu, ale sprawę pogarsza długotrwałe zażywanie leków, niewłaściwa dieta, zbyt wielkie dawki toksyn i zanieczyszczeń i częste infekcje. Na szczęście pomóc można sobie dietą. Warzywa, które warto jeść, aby glutation utrzymać na odpowiednim poziomie to przede wszystkim: warzywa z rodziny kapustowatych (brukselka, brokuły, kapusta), szpinak, szparagi, czosnek i cebula, a także pomidory i czerwona papryka. Z owoców dobrze jest włączyć do diety arbuz i brzoskwinie.

- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Program treningowy na redukcję
- 24 czerwca 2020
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?
Dieta bogata w białko