Kalarepa w diecie sportowej
- 406 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 1 lutego 2019
- Garść porad od eksperta
Kalarepa to warzywo, które kryje w sobie pełne bogactwo soli mineralnych i pierwiastków. Jedząc ją, dostarczymy sobie dużych dawek sodu, potasu wspierającego serce, magnezu, wapnia wzmacniającego kości, magnezu, manganu. W kalarepie odnajdziemy również żelazo, które jest konieczne do przeprowadzenia procesów krwiotwórczych, miedź, fosfor i jod. Regularne jedząc kalarepę, za sprawą stałych dostaw witamin z grupy B: B1, B2, B3 i B6, zapewniamy swojej skórze piękny, zdrowy wygląd oraz dostarczamy wsparcie dla całego układu nerwowego. Kalarepę wyróżnić jednak należy za dawki witaminy C. W 100 gramach warzywa znajdziemy więcej niż wymaga tego nasz organizm w ciągu doby. Jeść można także liście kalarepy. Mają one witaminę A oraz K. Z kalarepą uważać powinny osoby chore na tarczyce, ze względu na to, że warzywo to zawiera jod – dla tarczycy nieobojętny oraz goitrogeny, zakłócające jej pracę. W kalarepie występuje także kwas szczawiowy, groźny dla osób z chorobami układu moczowego (może powodować powstawanie kamieni).

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?