Korzeń maca – mało znany superfood

Korzeń maca – mało znany superfood

Maca to produkt, który nie przebił się do masowej świadomości jako tzw. superfood. Pochodzi z Ameryki Południowej i w medycynie peruwiańskiej stosowana jest jako pokarm oraz lek. ONZ uznała, że maca kwalifikuje się na listę roślin, z którymi wiązać należy nadzieję w przezwyciężeniu klęski głodu na świecie. Dzieje się tak przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka: w 100 gramach sproszkowanego korzenia jest nawet 14 gramów protein, na które składają się praktycznie wszystkie aminokwasy niezbędne do naszego funkcjonowania. Maca to także mnóstwo żelaza. Znajdziemy tutaj także konkretne dawki witaminy C. Są tu też witaminy z grupy B. Maca w formie proszku bywa polecana jako środek, który wspomaga odchudzenie, nadzieje te jednak mogą okazać się raczej płonne. Ma co prawda niski indeks glikemiczny i sporo błonnika, ale jest produktem kalorycznym i bogatym w węglowodany – z czegoś przecież muszą wynikać nadzieje na wykorzystanie jej do nakarmienia głodujących. W 100 gramach macy znajdziemy aż 320 kcal.