Czerwony alarm na etykiecie
- 350 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 24 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Coraz więcej Polaków czyta etykiety. Niestety, składników, które niekoniecznie są najlepszym pomysłem ze zdrowotnego punktu widzenia jest naprawdę dużo i trudno, abyśmy uczyli się na pamięć całej listy. Jest jednak kilka trików, które pozwolą nam rozpoznać produkty wątpliwej jakości. Przede wszystkim powinniśmy unikać produktów, na etykietach których pojawia się bardzo dużo składników. Im krótszy skład, tym lepszy, więc warto porównywać produkty poszczególnych firm między sobą i wybierać te o najmniej skomplikowanej recepturze. W szczególności uważać należy na cukier ukryty w produktach, po których z pozoru byśmy się tego nie spodziewali. Cukier znajduje się nawet w ketchupie czy wędlinach, a jest tam zupełnie niepotrzebny. Jeszcze gorszy jest syrop glukozowo-fruktozowy. Unikać powinniśmy także produktów wzbogaconych o glutaminian sodu. To składnik, który teoretycznie poprawia smak potraw, w praktyce jednak wywołuje niekorzystne objawy psychosomatyczne takie jak bóle głowy, otyłość czy uczucie rozbicia. Czerwoną lampkę w naszej głowie powinny zapalić również tłuszcze utwardzone, nazywane niekiedy tłuszczami trans. Są to składniki sprzyjające cukrzycy, nowotworom i całej gamie chorób cywilizacyjnych.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?