Czerwony alarm na etykiecie

Czerwony alarm na etykiecie

Coraz więcej Polaków czyta etykiety. Niestety, składników, które niekoniecznie są najlepszym pomysłem ze zdrowotnego punktu widzenia jest naprawdę dużo i trudno, abyśmy uczyli się na pamięć całej listy. Jest jednak kilka trików, które pozwolą nam rozpoznać produkty wątpliwej jakości. Przede wszystkim powinniśmy unikać produktów, na etykietach których pojawia się bardzo dużo składników. Im krótszy skład, tym lepszy, więc warto porównywać produkty poszczególnych firm między sobą i wybierać te o najmniej skomplikowanej recepturze. W szczególności uważać należy na cukier ukryty w produktach, po których z pozoru byśmy się tego nie spodziewali. Cukier znajduje się nawet w ketchupie czy wędlinach, a jest tam zupełnie niepotrzebny. Jeszcze gorszy jest syrop glukozowo-fruktozowy. Unikać powinniśmy także produktów wzbogaconych o glutaminian sodu. To składnik, który teoretycznie poprawia smak potraw, w praktyce jednak wywołuje niekorzystne objawy psychosomatyczne takie jak bóle głowy, otyłość czy uczucie rozbicia. Czerwoną lampkę w naszej głowie powinny zapalić również tłuszcze utwardzone, nazywane niekiedy tłuszczami trans. Są to składniki sprzyjające cukrzycy, nowotworom i całej gamie chorób cywilizacyjnych.