Kurkuma
 w diecie sportowej

Kurkuma w diecie sportowej

Kurkuma jest mało znaną przyprawą w naszej kuchni. Tymczasem od dłuższego już czasu wiemy, że kurkuma, a konkretnie obecny w niej żółty barwnik, kurkumina wykazuje zdolności do zatrzymywania stanów zapalnych w organizmie. Te zaś leżą u podstaw dolegliwości takich jak nadwaga, cukrzyca, choroby nowotworowe i problemy z układem krążenia. Co ciekawe, kurkuma nie tylko kontroluje istniejące już reakcje zapalne, ale oddziałuje bezpośrednio na niektóre komórki w wątrobie oraz trzustce. Zaobserwowano, że kurkumina przynosi bardzo dobre rezultaty w leczeniu diabetyków. Obniża poziom cukru we krwi, a także modyfikuje proporcje dobrego i złego cholesterolu we krwi do korzystnych poziomów. Kurkumina sprawdza się też u pacjentów z miażdżycą. Spowalnia także procesy nowotworowe. Obecność kurkumy jest szczególnie silna w kuchni wschodniej, jednak i w naszych warunkach można ją wykorzystywać poprzez dodanie do potraw z ryżu, ryb czy drobiu. Szczególnie korzystnie jest ją łączyć z czarnym pieprzem. Obecna w nim piperyna zwiększa skuteczność kurkumy.