Cykoria ma swoje wzloty i upadki, choć nigdy nie cieszyła się w polskiej kuchni nadzwyczajną popularnością. Tymczasem można ją wykorzystywać na bardzo wiele sposobów: jako dodatek do surówek i sałatek, w formie duszonej jako jarzynkę bądź samodzielne danie, zapiekaną z szynką czy boczkiem. Nie wszystkim odpowiada jej lekko gorzki smak, to właśnie jemu cykoria zawdzięcza jednak swoje właściwości. Ta goryczka sprawia, że nie tylko nasz apetyt jest pobudzony, lecz również wątroba pracuje lepiej, wydzielając więcej żółci. Składniki cykorii sprawiają, że proces tworzenia czerwonych krwinek jest sprawniejszy, lepiej pracuje także układ pokarmowy i nerki. Dzieje się tak za sprawą całej puli witamin: od A, przez witaminy z grupy B, aż po witaminy E, C i K. Cykoria ma także ważne składniki mineralne: magnez, wapń, potas, cynk, żelazo, selen, białko czy błonnik. Jest tych składników dosyć sporo, więc i ich oddziaływanie na organizm szerokie: od usprawniania pracy narządów wyżej wymienionych, przez budowanie odporności organizmu, aż po ulepszanie diety w cukrzycy czy reumatyzmie.