Łosoś bez tajemnic
- 305 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 26 maja 2019
- Garść porad od eksperta
Łosoś to jedna z najtłustszych ryb. W naszych sklepach najczęściej kupujemy łososia norweskiego, mniej zdrowego, bo karmionego paszą, oraz łososia pacyficznego. Łososiowi bałtyckiemu grozi wyginięcie, więc nie jest dostępny. Mięso tej ryby jest bardzo zdrowe. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6 – ważne w profilaktyce chorób serca, poprawiające pracę mózgu oraz stawów. Prócz tego, w łososiu znajdziemy witaminy z grupy B, odpowiadające za prawidłowy wzrok, układ nerwowy i pracę serca. Ważna jest także obecność witaminy A, która jest bardzo korzystna dla skóry oraz oczu. Warto zwrócić uwagę na witaminę D i jod – są to składniki ważne z punktu widzenia tarczycy. Potas z kolei wspiera układ nerwowy i reguluje ciśnienie tętnicze. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że w pełni wykorzystamy te cenne składniki, kupując łososia ze sprawdzonego źródła. Warto pamiętać również, że łosoś uczula. Białko w nim obecne swą strukturą przypomina białko zwierzęce, jeśli zatem mamy nietolerancję tego składnika, łosoś nie będzie wskazany.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?