Łosoś bez tajemnic

Łosoś bez tajemnic

Łosoś to jedna z najtłustszych ryb. W naszych sklepach najczęściej kupujemy łososia norweskiego, mniej zdrowego, bo karmionego paszą, oraz łososia pacyficznego. Łososiowi bałtyckiemu grozi wyginięcie, więc nie jest dostępny. Mięso tej ryby jest bardzo zdrowe. Zawiera kwasy omega-3 i omega-6 – ważne w profilaktyce chorób serca, poprawiające pracę mózgu oraz stawów. Prócz tego, w łososiu znajdziemy witaminy z grupy B, odpowiadające za prawidłowy wzrok, układ nerwowy i pracę serca. Ważna jest także obecność witaminy A, która jest bardzo korzystna dla skóry oraz oczu. Warto zwrócić uwagę na witaminę D i jod – są to składniki ważne z punktu widzenia tarczycy. Potas z kolei wspiera układ nerwowy i reguluje ciśnienie tętnicze. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, że w pełni wykorzystamy te cenne składniki, kupując łososia ze sprawdzonego źródła. Warto pamiętać również, że łosoś uczula. Białko w nim obecne swą strukturą przypomina białko zwierzęce, jeśli zatem mamy nietolerancję tego składnika, łosoś nie będzie wskazany.