Magia pełnego ziarna

Magia pełnego ziarna

Węglowodany są podstawowym źródłem naszej energii. Najszybciej układ nerwowy otrzymuje dawki energii z cukrów prostych, które znajdziemy w słodkościach, produktach cukierniczych i białym pieczywie. Nie zawsze jednak to, co najszybsze, jest najskuteczniejsze. Znacznie pewniejszym źródłem węglowodanów są produkty pełnoziarniste, w których znajdziemy węglowodany złożone. Najistotniejsze jest tu pieczywo z pełnego przemiału, ciemny makaron czy pełnoziarniste płatki. Gwarantują one stały dopływ prądu energii, ponieważ rozkładają się w organizmie stopniowo i powoli uwalniają energię. Różnice pomiędzy węglowodanami złożonymi a prostymi dość łatwo odczuć. Słodki batonik czy ciasto momentalnie dodaje nam energii, by później przywołać senność i problemy z koncentracją. Przyczyną jest nagły wyrzut insuliny i szybki spadek poziomu cukru we krwi. Bułka z pełnoziarnistej mąki lub samodzielnie skomponowane musli dostarczy nam energii na cały dzień, przy okazji stanowiąc świetny zastrzyk błonnika, magnezu oraz witamin z grupy B.