Magia pełnego ziarna
- 345 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 14 stycznia 2019
- Garść porad od eksperta
Węglowodany są podstawowym źródłem naszej energii. Najszybciej układ nerwowy otrzymuje dawki energii z cukrów prostych, które znajdziemy w słodkościach, produktach cukierniczych i białym pieczywie. Nie zawsze jednak to, co najszybsze, jest najskuteczniejsze. Znacznie pewniejszym źródłem węglowodanów są produkty pełnoziarniste, w których znajdziemy węglowodany złożone. Najistotniejsze jest tu pieczywo z pełnego przemiału, ciemny makaron czy pełnoziarniste płatki. Gwarantują one stały dopływ prądu energii, ponieważ rozkładają się w organizmie stopniowo i powoli uwalniają energię. Różnice pomiędzy węglowodanami złożonymi a prostymi dość łatwo odczuć. Słodki batonik czy ciasto momentalnie dodaje nam energii, by później przywołać senność i problemy z koncentracją. Przyczyną jest nagły wyrzut insuliny i szybki spadek poziomu cukru we krwi. Bułka z pełnoziarnistej mąki lub samodzielnie skomponowane musli dostarczy nam energii na cały dzień, przy okazji stanowiąc świetny zastrzyk błonnika, magnezu oraz witamin z grupy B.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?