Migdały na co dzień
- 197 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 18 kwietnia 2019
- Garść porad od eksperta
Migdały to prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza. Dobrze, aby w codziennej diecie znalazła się garść tego produktu, a możliwości zastosowania są ogromne. Sprawdzają się świetnie jako dodatek deserowy, składnik koktajli, dodatek do sałatek czy dań wytrawnych. Spośród innych orzechów wyróżnia je działanie odkwaszające na organizm. Podobnym wyróżnia się jedynie orzech kokosowy oraz kasztany jadalne. Odnajdziemy w nich sporo błonnika, białka, wapnia i fosforu. Regularne spożywanie migdałów obniża poziom cholesterolu we krwi, zmieniając jego proporcje na rzecz tzw. dobrego cholesterolu. Wspiera także gospodarkę cukru we krwi. Zawierają także potas, a więc korzystnie wpływają na pracę mięśnia sercowego i obniżają ciśnienie krwi. Jak każde orzechy, polecane są także dla poprawy pamięci i koncentracji. Oprócz migdałów w postaci stałej, w kuchni korzystać można też z mleka migdałowego. Bez problemu można je kupić, można również przygotować samodzielnie blendując migdały z wodą do powstania gęstej masy. Po jej odcedzeniu, otrzymujemy domowe mleko.

- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Program treningowy na redukcję
- 24 czerwca 2020
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?
Dieta bogata w białko