Migdały na co dzień
- 346 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 18 kwietnia 2019
- Garść porad od eksperta
Migdały to prawdziwa bomba witaminowa i odżywcza. Dobrze, aby w codziennej diecie znalazła się garść tego produktu, a możliwości zastosowania są ogromne. Sprawdzają się świetnie jako dodatek deserowy, składnik koktajli, dodatek do sałatek czy dań wytrawnych. Spośród innych orzechów wyróżnia je działanie odkwaszające na organizm. Podobnym wyróżnia się jedynie orzech kokosowy oraz kasztany jadalne. Odnajdziemy w nich sporo błonnika, białka, wapnia i fosforu. Regularne spożywanie migdałów obniża poziom cholesterolu we krwi, zmieniając jego proporcje na rzecz tzw. dobrego cholesterolu. Wspiera także gospodarkę cukru we krwi. Zawierają także potas, a więc korzystnie wpływają na pracę mięśnia sercowego i obniżają ciśnienie krwi. Jak każde orzechy, polecane są także dla poprawy pamięci i koncentracji. Oprócz migdałów w postaci stałej, w kuchni korzystać można też z mleka migdałowego. Bez problemu można je kupić, można również przygotować samodzielnie blendując migdały z wodą do powstania gęstej masy. Po jej odcedzeniu, otrzymujemy domowe mleko.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?