Najlepsze pełne ziarno
- 198 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 18 kwietnia 2019
- Garść porad od eksperta
Pełne ziarna zbożowe to najlepsze z możliwych źródło węglowodanów złożonych. Węglowodany złożone z kolei są dla naszego organizmu bazą, z której uzyskujemy glukozę – podstawowe źródło naszej energii. W odróżnieniu od białego pieczywa, jasnego makaronu czy płatków śniadaniowych z oczyszczonego ziarna, węglowodany złożone nie dostarczają nam samej skrobi i glutenowych białek, lecz szereg mikroskładników pokarmowych, błonnik nierozpuszczalny oraz cenne składniki lipidowe. Błonnik nierozpuszczalny wchłania, wraz z dużymi ilościami wody, także substancje toksyczne, pozwalając utrzymać w czystości nasz układ wydalniczy. Spowalnia także przenikanie cukru i tłuszczu do krwi. To z tej przyczyny produkty z pełnego ziarna mają niższy indeks glikemiczny niż te ze zbóż przetworzonych. Korzystne działanie węglowodanów złożonych na nasz organizm to jednak nie tylko zasługa błonnika, ale także całej gamy substancji gromadzących się w łusce ziarna: witamin, soli mineralnych czy fenoli. Przejście na pełne ziarno wymaga przyzwyczajenia się do nowego smaku, z całą pewnością jednak warto.

- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Program treningowy na redukcję
- 24 czerwca 2020
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?
Dieta bogata w białko