Mit o grzybach
- 237 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 31 stycznia 2019
- Garść porad od eksperta
Trudno powiedzieć, skąd wzięło się przeświadczenie, że grzyby są produktami bezwartościowymi. Bardzo wiele osób jest przekonanych, że grzyby to produkty, którym zawdzięczamy jedynie smak i zapach potraw, nie wiążą się z tym jednak żadne wymierne korzyści. Nic bardziej mylnego. Grzyby są bardzo zdrowe. Mają bardzo dużo wartości odżywczych: witamin i składników mineralnych. Ciekawe jest to, że grzyby są naprawdę wartościowym źródłem białka. Wykazują także działanie antynowotworowe i dotyczy to zarówno grzybów leśnych, jak i zwykłych, powszechnie dostępnych pieczarek czy boczniaków. Zawierają one bowiem betaglukany i lektyny – związki wykazujące takie właśnie działanie. Zarówno grzyby leśne, jak i grzyby uprawne, mają bardzo dużo związków antyoksydacyjnych, a ze względu na wysoką zawartość białka mogą nawet zastępować w diecie mięso. Jeśli jednak dostępu do grzybów leśnych nie mamy, boczniaki czy grzyby shiitake będą również doskonałym pomysłem na urozmaicenie naszej diety, dodanie smaku, zapachu i dostarczenie do organizmu bardzo cennych składników.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?