Mleko kokosowe – co warto wiedzieć?
- 386 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 18 marca 2019
- Garść porad od eksperta
Mleko kokosowe jest coraz popularniejsze w Polsce i nie mówimy już tylko o dodawaniu go do potraw o azjatyckim rodowodzie. Coraz chętniej eksperymentujemy w kuchni, mleko kokosowe dodajemy też do napojów, koktajli i kawy. Kupno dobrego mleka kokosowego nie jest jednak takie proste. Zasadniczo pozyskanie mleka kokosowego polega na starciu miąższu kokosa i wymieszanie go z niewielką ilością wody. Z mokrych wiórków odciska się właściwe mleko. W praktyce jednak na półkach w sklepie dostrzec można mieszanki o różnej zawartości kokosa. Im więcej kokosa, tym lepiej. Najczęściej zawartość tłuszczu w mleku kokosowym waha się od kilkunastu do dwudziestukilku procent. Oprócz mleka kokosowego w puszce, przeznaczonego do przygotowywania potraw, kupić można też rzadsze mleko w kartonach. Puszka mleka pozostawiona w chłodnym miejscu rozwarstwia się na wodę i śmietankę kokosową. Wystarczy wstrząsnąć puszką przed otwarciem, aby warstwy się połączyły. Jeśli po otwarciu schłodzonej puszki takiej śmietanki nie widać, wskazuje to na zaprawienie mleka sztucznymi zagęszczaczami lub emulgatorami.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?