Tłuste ryby nie tuczą
- 314 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 17 marca 2019
- Garść porad od eksperta
Mówiąc o zdrowych tłuszczach, nie mówimy tylko o oliwach. Dostarczać powinniśmy je sobie również w formie kwasów tłuszczowych omega-3,które odnaleźć możemy w tłustych rybach. Bardzo popularny łosoś, makrela czy śledź nie jest tylko smaczną propozycją kulinarną, ale także prawdziwym przyjacielem układu odpornościowego oraz wsparciem układu krążenia. Tłuszcze omega-3 wspierają także prawidłowe funkcjonowanie tarczycy i mózgu. Dzięki tłuszczom poprawia się ukrwienie mózgu, a co za tym idzie pamięć i myślenie są znacznie usprawnione. Coraz częściej mówi się także o tym, że stanowią wręcz ochronę przed chorobą Alzhaimera. Prócz kwasów tłuszczowych, ryba zawiera także witaminę D, która w Polsce nadal pozostaje problematyczna. Naturalnych promieni słonecznych mamy niewiele poza sezonem letnim. Niedobory tej witaminy skutkują pogorszonym samopoczuciem i kłopotami metabolicznymi, warto zatem, szczególnie w okresach jesienno-zimowych, zasilić swoje baterie rybą. Kolejną ważną kwestią jest to, że ryby należą do produktów naturalnie słonych. Jest to ich zaleta, ponieważ eliminuje konieczność nadmiernego dosalania jedzenia.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?