Mój buraku, mój czerwony
- 197 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 1 czerwca 2019
- Garść porad od eksperta
Czerwony burak jest bardzo zdrowy: zarówno w formie upieczonego czy ugotowanego warzywa, jak i w postaci soku z niego wytłoczonego. Jego atutami przede wszystkim jest mnogość witamin z grupy B. Szczególny nacisk położyć należy na witaminę B9, znaną inaczej pod nazwą kwasu foliowego. Kojarzymy ją głównie z witaminą polecaną w kobietom ciężarnym, jednak nie oznacza to, że poza tym szczególnym stanem można z niej zrezygnować. Kwas foliowy potrzebny jest osobom w każdym wieku i każdej płci, reguluje bowiem funkcjonowanie oraz powstawanie komórek w całym organizmie. Ma także wpływ na stan psychiczny. Oprócz kwasu foliowego, w składzie buraka znajdziemy także witaminy A i C, magnez, potas czy fosfor. Buraki są warzywami lekkostrawnymi – można je podawać dzieciom. Dostarczymy w ten sposób do organizmu sporo błonnika. Co prawda w buraku czerwonym znajduje się również cukier, ale nie są to dawki, których należałoby się wystrzegać. Pieczone buraki odnajdziemy w dietetycznych jadłospisach rozpisanych pod kątem redukcji.

- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Program treningowy na redukcję
- 24 czerwca 2020
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?
Dieta bogata w białko