O ciemnym pieczywie słów kilka
- 243 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 3 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
W dietetyce panuje prosta zasada: wszystko, co ciemne jest lepsze. Tak samo jest z ciemnym pieczywem. Choć często bardziej kaloryczne i sycące, ma niższy indeks glikemiczny i znacznie więcej cennych składników odżywczych, których w pszennym, pulchnym chlebie prawie nie ma. Warunek jednak jest jeden. Ciemny chleb musi być naprawdę ciemnym chlebem, a nie jedynie taki udawać. W sklepowej nomenklaturze ciemne to nie to samo, co razowe. Bardzo często producenci wykorzystują nasze zaufanie i brak wiedzy, dodając do chleba z białej mąki karmel lub słód, które zabarwiają ciasto i sprawiają, że wydaje nam się, iż sięgamy po pieczywo razowe. Należy czytać etykiety. Dobry chleb powinien mieć w swoim składzie tylko mąkę z pełnego przemiału, sól, wodę i zakwas. Mąka razowa powinna znajdować się na pierwszym miejscu w składzie. Jest to wskazówka, czy chleb rzeczywiście jest chlebem żytnim, czy też taką ma tylko nazwę, a większość jego masy stanowi mąka pszenna. Gotowy bochenek powinien być ciężki i zbity.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?