O wołowinie słów kilka
- 349 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 11 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Wołowina jest w Polsce znacznie mniej popularna niż zasługuje na to ze względu na swoje wartości. Niestety, przyczyną jest wysoka cena tego mięsa. Idąc za popularną ostatnio radą: jedzmy mniej, ale lepszej jakości, dobrze jest przemyśleć sporadyczny zakup mięsa wołowego. Wołowina jest bardzo lekkostrawna i zdrowa. Znajdziemy w niej dużo białka, a także składników odżywczych, takich jak: żelazo, cynk, witaminy B i potas. Wołowina to również doskonałe źródło CLA – kwasu linolowego oraz dużych dawek tryptofanu – substancji działającej jak serotonina. Dokładne wartości mięsa zależą od wielu czynników: rasy bydła, sposobu karmy czy metody chowu. Zasadniczo jednak przyjmuje się, że wołowina jest mięsem zdrowszym niż wieprzowina, właśnie ze względu na różnice w hodowli zwierząt. Dobrą wołowinę rozpoznamy po charakterystycznej czerwonej barwie, mlecznym zapachu i elastyczności. Wołowina jest mięsem idealnym do gulaszów, potrawek. To także klasyczna wręcz podstawa do przygotowania prawdziwego steku.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?