Suszone śliwki
- 568 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 11 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Suszonych śliwek używamy przeważnie do faszerowania mięsa, znacznie rzadziej jako przekąskę. Jednym zdaniem: przysmak ten nie cieszy się wśród Polaków szczególną atencją, a szkoda, bo jest niezwykle wartościowy. Nie jest to tylko wysuszona kopia świeżego owocu: niektóre właściwości, jakich możemy doświadczyć w śliwkach suszonych, w pierwotnej formie po prostu nie występują. Suszona śliwka zawiera pięciokrotnie więcej niż świeża witaminy A, witaminę E, która bardzo rzadko pojawia się w owocach oraz sporo witamin z grupy B. W suszonych śliwek znajdziemy też błonnik – siedmiokrotnie więcej niż w świeżych – stabilizujący poziom cukru we krwi i nadający uczucie sytości. Pektyny, obecne w suszonych śliwkach, spowalniają wchłanianie cukru, przez co organizm może czerpać z rezerw tłuszczowych. Same w sobie są jednak dość kaloryczne, lepiej więc ograniczyć je do kilku sztuk dziennie. Ustalony limit sprawi, że suszone śliwki ułatwią nam wypróżnianie, nie powodując jednak biegunek. W śliwkach znajdziemy także chroniące przed osteoporozą polifenole.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?