Orzechy nerkowca
- 369 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 21 kwietnia 2019
- Garść porad od eksperta
Orzechy nerkowca są specyficzną odmianą. Wyróżnia je bardzo delikatny smak oraz kremowa konsystencja. W kuchni mają szerokie zastosowanie: deserowe, wytrawne. Z nerkowców powstaje także masło orzechowe. Są, niestety, dość drogim produktem: kilogram nerkowców to około 70 zł. Są bardzo kaloryczne. W 100 gramach odnajdziemy aż 550 kcal. Mimo wszystko to mniej niż orzechy włoskie czy laskowe. Pomimo wartości kalorycznej warto je jeść, gdyż mają wiele cennych właściwości odżywczych. Zawierają dużo białka oraz minerały: magnez, miedź, cynk, fosfor. Mają także sporo witamin: A, E oraz D i tłuszczu. Jest to jednak tłuszcz nienasycony, który ułatwia przyswajanie witamin. Korzystnie wpływają na pracę serca i nerek. Zapobiegają cukrzycy, a w przypadku wystąpienia choroby nie są wykluczone z diety. Wspiera funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego. Sprzyja temu w szczególności magnez – remedium dla znerwicowanych oraz cynk, który dodatkowo wzmocni nasze włosy i paznokcie, zapobiegając też niedotlenieniu tkanek.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?