Oszukany miód z maślanki

Oszukany miód z maślanki

Miód z maślanki jest jednym ze smaczniejszych kulinarnych eksperymentów dla osób, które lubią testować nowe smaki. Do jego przygotowania potrzebna jest jedynie maślanka, cukier oraz sporo cierpliwości. Nie zawsze udaje się za pierwszym razem, jednak zawsze można ów przysmak uratować. Na litr maślanki należy wziąć około 60 dag cukru białego. Całość wkładamy do garnka o grubym dnie i gotujemy, mieszając powoli drewnianą łopatką, tak długo, aż całość nabierze charakterystycznego miodowego koloru i uzyska podobną konsystencję. Należy dobrze wyczuć odpowiedni moment, aby masa nie zbrązowiała zanadto, zwiększa to bowiem ryzyko przypalenia. Zdarza się, że masa waży się w trakcie podgrzewania, można ją jednak uratować, miksując całość, aż gładka konsystencja powróci. Gotową masę przelać należy do szklanego naczynia i dobrze wystudzić. Najlepiej smakuje ze świeżym chlebem posmarowanym masłem. Nie jest to produkt dietetyczny ze względu na wysoką zawartość cukru, sporadycznie jednak można urozmaicić takim smakołykiem swoją dietę.