Twaróg i serek – dobre śniadanie

Twaróg i serek – dobre śniadanie

Twarożek z ciemnym pieczywem lub dodatkami jest świetnym pomysłem na śniadanie oraz na białkową przekąskę w ciągu dnia. Szczególnie przyciągać nas do tego produktu powinna wysoka zawartość białka oraz wapnia. Tymczasem jednak okazuje się, że także wśród twarożków i serków na sklepowych półkach znaleźć możemy oszustów. Wiele z nich to produkty, które bardzo mało mają wspólnego z prawdziwym twarożkiem, za to wiele z barwnikami, spulchniaczami i sztucznymi aromatami. Najlepiej kupować po prostu kostkę twarogową. Ze względów zdrowotnych najlepiej wybierać twaróg półtłusty. Z niej możemy samodzielnie przygotować ulubioną mieszankę. Wskazane są też tak zwane serki wiejskie. Tu jednak musimy być już czujni, gdyż bardzo często skład odbiega od tego, co uważamy za zdrowe. Wystrzegać się natomiast należy serków smakowych i z dodatkiem owoców. Z reguły nie są one wartościowym dodatkiem do mieszanek: lepiej zrobić ulubiony miks samodzielnie, korzystając ze świeżych owoców. Z ograniczonym zaufaniem podchodzić trzeba również do serków homogenizowanych.