Owoce cytrusowe dobre na każdą porę roku

Owoce cytrusowe dobre na każdą porę roku

Owoce cytrusowe są jedzone przez cały rok. Ich największą popularność można jednak odnotować zimą, kiedy inne owoce produkcji krajowej są drogie i trudnodostępne. Owoce cytrusowe to przede wszystkim bogactwo witaminy C i kwasu askorbinowego. W owocach tych znajdziemy dużo wody, dzięki czemu są one niskokaloryczne. Jedzenie cytrusów, pomimo, że są one raczej kwaśne, działa oczyszczająco i odkwaszająco na organizm. Jedząc cytrusy wspomagamy również swoje trawienie. Układ trawienny czerpie z cytrusów całe pokłady błonnika i pektyn. Dzięki temu pracuje lepiej i wydajniej. Ponadto jedzenie cytrusów zalecane jest osobom o obniżonej odporności. Owoce te poprawiają również pracę układu krążenia, dzięki wysokiej zawartości witaminy C. Obniżają one poziom trójglicerydów oraz cholesterolu, dzięki czemu łatwiej jest walczyć z nadmiarem tych niezdrowych odczynników. Poza walorami zdrowotnymi warto jeść cytrusy ze względu na ich świeży i dobry smak. Pomarańcze, limonki, cytryny czy pomelo to bardzo dobre owoce, które można jeść w formie deserów.