Pieczywo: tak czy nie?
- 371 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 4 czerwca 2019
- Garść porad od eksperta
Jakość pieczywa jest jednym z największych problemów dzisiejszych czasów. Znalezienie odpowiedniego bochenka czy zdrowej bułki stanowi wyzwanie nawet dla osoby, która nie musi na co dzień mierzyć się z dietetycznymi wykluczeniami, a cóż dopiero powiedzieć mają osoby z nietolerancją glutenu, z nadwagą czy z podejrzeniem cukrzycy lub insulinoodporności. Tacy ludzie mają do wyboru: albo znaleźć naprawdę sprawdzoną piekarnię, która nie oszukuje w produkcji pieczywa, albo nauczyć się piec chleb samodzielnie. To drugie nie jest tak skomplikowane jak mogłoby się wydawać. W dobie internetu, drobiazgowych porad i maszynek do pieczenia chleba stało się prostsze niż kiedykolwiek. Pieczywo dostępne w marketach najczęściej jest podkoloryzowane barwnikami i napompowane spulchniaczami. Bardzo często próbuje nam się sprzedać pieczywo z mąki jasnej jako pieczywo pełnoziarniste, poprzez zabarwienie ciasta karmelem lub słodem. Im krótszy skład pieczywa, tym lepiej. Ideałem jest chleb, w którego skład wchodzi mąka pełnoziarnista, woda, sól i zakwas.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?