Pieczona pietruszka
- 361 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 5 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Z pietruszki można przygotować bardzo smakowite frytki. Wystarczy odpowiednio je doprawić i usmażyć na patelni z dodatkiem niewielkiej ilości tłuszczu lub po prostu upiec w piekarniku. Pietruszkę można jednak upiec także w całości i będzie to bardzo smaczny eksperyment. Wystarczy naciąć ją co kilka milimetrów – tak jak kiełbaskę na grilla. Tak przygotowany korzeń posypać trzeba dowolnymi, ulubionymi przyprawami. Ze względu na łagodny i neutralny smak pietruszki eksperymenty są dozwolone. Aromatu nada również czosnek. „Zamarynowaną” pietruszkę polać należy odrobiną oliwy lub dobrego oleju, w ilości nie większej niż 5 ml. Można wykorzystać oliwy smakowe. Całość zawinąć w folię i wsunąć do piekarnika. Piec należy na termoobiegu w temperaturze około 200 stopni przez godzinę. Pietruszka musi być miękka i lekko przypieczona. Im mniejszy korzeń, tym krótszy będzie czas pieczenia. Koncepcja pieczonej pietruszki brzmi niecodziennie, jednak walory smakowe są niepowtarzalne. W zależności od własnego smaku można modyfikować sposób doprawiania.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?