Rzeżucha – nie tylko na Wielkanoc
- 252 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 18 stycznia 2019
- Garść porad od eksperta
Rzeżucha jest roślinką niepozorną. Zwykle zasiewamy ją w okolicach świąt wielkanocnych, bardziej z powodu tradycji niż wiedzy na temat rzeczywistych korzyści, płynących z jej jedzenia. Rzadko kiedy traktujemy ją jednak jak pełnowartościowy produkt spożywczy. Zwykle jest okolicznościowym dodatkiem. To błąd. Rzeżucha, podobnie jak wszystkie zielone warzywa, obfituje w chlorofil oraz witaminy z grupy B. Taki zestaw sprzyja naszemu układowi nerwowemu oraz poprawia samopoczucie. Rzeżucha sprawdzi się również w diecie kobiet ciężarnych i osób z anemią, gdyż znajdziemy w niej cenny kwas foliowy i duże dawki witaminy C, wspomagającej odporność. Rzeżucha działa delikatnie moczopędnie, co jest istotną informacją dla osób z chorobami nerek. Ma znaczne ilości wapnia, jest więc istotna w profilaktyce osteoporozy i warta uwzględnienia w diecie osób nietolerujących produktów mlecznych. Obecność jodu w tarczycy korzystnie działa na tarczycę, a chrom wspomaga trzustkę. Sprawdzi się również w diecie cukrzyków.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?