Sezon na lody
- 569 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 13 marca 2019
- Garść porad od eksperta
Trudno nie lubić lodów. Trochę jednak trzeba powstrzymać się z ich spożywaniem lub przynajmniej zmodyfikować nawyki. Większość dostępnych w sprzedaży lodów nie może poszczycić się najlepszym składem. Oprócz mleka, śmietanki i owoców często znajdziemy tam sproszkowane jajka, zastępujące te prawdziwe, cukier, barwniki, stabilizatory, aromaty i polepszcze smaku. Jeśli doliczymy do tego różnego rodzaju dodatki, posypki i polewy, powstaje prawdziwa chemiczna bomba kaloryczna. Lodów nie można jeść więc bezkarnie. Najlepiej jest wybierać lody jak najbardziej naturalne. W dzisiejszych czasach, gdy coraz większą wagę przywiązuje się do jakości jedzenia, najlepiej kupować lody w lodziarniach, które robią je samodzielnie lub pokusić się o samodzielną produkcję lodów. Dobrze jest zrezygnować z bitej śmietany, która najczęściej nie jest śmietaną, lecz aerozolowym produktem. Unikać należy również sztucznych dodatków. Pod względem dietetycznym najlepszym pomysłem są sorbety. Także i te możemy przygotować samodzielnie, korzystając ze zmrożonych owoców i soków owocowych.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?