Sezon na lody

Sezon na lody

Trudno nie lubić lodów. Trochę jednak trzeba powstrzymać się z ich spożywaniem lub przynajmniej zmodyfikować nawyki. Większość dostępnych w sprzedaży lodów nie może poszczycić się najlepszym składem. Oprócz mleka, śmietanki i owoców często znajdziemy tam sproszkowane jajka, zastępujące te prawdziwe, cukier, barwniki, stabilizatory, aromaty i polepszcze smaku. Jeśli doliczymy do tego różnego rodzaju dodatki, posypki i polewy, powstaje prawdziwa chemiczna bomba kaloryczna. Lodów nie można jeść więc bezkarnie. Najlepiej jest wybierać lody jak najbardziej naturalne. W dzisiejszych czasach, gdy coraz większą wagę przywiązuje się do jakości jedzenia, najlepiej kupować lody w lodziarniach, które robią je samodzielnie lub pokusić się o samodzielną produkcję lodów. Dobrze jest zrezygnować z bitej śmietany, która najczęściej nie jest śmietaną, lecz aerozolowym produktem. Unikać należy również sztucznych dodatków. Pod względem dietetycznym najlepszym pomysłem są sorbety. Także i te możemy przygotować samodzielnie, korzystając ze zmrożonych owoców i soków owocowych.