Kiełki soi – nie tylko Azja

Kiełki soi – nie tylko Azja

Kiełki soi to przysmak, który Azjaci docenili już dawno. Tak jak sama soja, jej kiełki stanowią popularny składnik dań kuchni wegetariańskiej, przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka. Na tym jednak cenne właściwości zdrowotne sojowych kiełków się nie kończy. Okazuje się, że ich regularne spożywanie może przyczynić się m.in. do obniżenia ciśnienia krwi i znacznego zredukowania poziomu cholesterolu. Są produktem cennym, choć nie tak niskokalorycznym jak mogłoby się wydawać. W 100 gramach kiełków znajdziemy około 120 kcal, co, w porównaniu z innymi kiełkami, imponuje. W takiej samej ilości kiełków fasoli mung kryje się 30 kcal, rzodkiewki – 40 kcal, zaś słonecznika – 30 kcal. Kiełki soi są dobrym dodatkiem do wszelkich dań. Mimo że smaczne są na surowo, lepiej spożywać je podduszone, gdyż poprawia to przyswajalność składników odżywczych. Znajdziemy tu pełnowartościowe białko, lecytynę oraz błonnik. Są również cennym źródłem izoflawonów, witamin z grupy B, magnezu oraz żelaza.