Kiełki soi – nie tylko Azja
- 197 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 14 marca 2019
- Garść porad od eksperta
Kiełki soi to przysmak, który Azjaci docenili już dawno. Tak jak sama soja, jej kiełki stanowią popularny składnik dań kuchni wegetariańskiej, przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość białka. Na tym jednak cenne właściwości zdrowotne sojowych kiełków się nie kończy. Okazuje się, że ich regularne spożywanie może przyczynić się m.in. do obniżenia ciśnienia krwi i znacznego zredukowania poziomu cholesterolu. Są produktem cennym, choć nie tak niskokalorycznym jak mogłoby się wydawać. W 100 gramach kiełków znajdziemy około 120 kcal, co, w porównaniu z innymi kiełkami, imponuje. W takiej samej ilości kiełków fasoli mung kryje się 30 kcal, rzodkiewki – 40 kcal, zaś słonecznika – 30 kcal. Kiełki soi są dobrym dodatkiem do wszelkich dań. Mimo że smaczne są na surowo, lepiej spożywać je podduszone, gdyż poprawia to przyswajalność składników odżywczych. Znajdziemy tu pełnowartościowe białko, lecytynę oraz błonnik. Są również cennym źródłem izoflawonów, witamin z grupy B, magnezu oraz żelaza.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?