Siła tkwi w jabłku
- 452 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 5 maja 2019
- Garść porad od eksperta
Brytyjczycy mawiają, że zjedzenie jednego jabłka dziennie pozwoli unikać wizyt u lekarza. Jest to kolejny przejaw tego jak mocno obecne jest jabłko w światowej kulturze. Cieszy się także zainteresowaniem naukowców. Najnowsze ich badania wskazują, że owoc zawiera w sobie fizetynę – flawonoid, który przedłuża życie naszych komórek, opóźniając tym samym starzenie się organizmu. W zależności od gatunku w jabłkach odnaleźć możemy również antocyjany (tylko odmiany o czerwonej skórce) i kwercetynę. To substancje odpowiedzialne za ochronę naszego układu krążenia. Prócz tego jabłka, w szczególności jedzone razem ze skórką, dostarczają bardzo dużo błonnika, wspierającego pracę układu pokarmowego oraz funkcjonowanie naszych jelit. Szczególnie korzystne jest zestawienie błonnika z polifenolami. Nie tylko wzmacnia ich działanie, ale dodatkowo pozwala organizmowi walczyć z cholesterolem. Lekarze podkreślają też, że surowe jabłka pomogą w przypadku biegunek, dzięki zawartości pektyn, zaś jabłka pieczone zwalczą zaparcia.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?