Arbuz – więcej niż nic
- 344 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 6 maja 2019
- Garść porad od eksperta
Arbuz uchodzi za owoc trochę bezwartościowy. Doceniamy go latem, bo orzeźwia i nawadnia, ale nie przypisujemy mu istotniejszych wartości. Tymczasem wartościowy jest. Znajdziemy w nim wprawdzie pewne witaminy i składniki mineralne, jednak nie o nie chodzi najbardziej. Arbuz jest istotny z powodu zawartości przeciwutleniaczy: likopenu (w arbuzie jest go więcej niż w pomidorze), beta-karotenu, luteiny, zeaksantyny oraz kryptoksantyny. Substancje te mają za zadanie spowolnić procesy starzenia, a tym samym również zapobiegać nowotworom. Zapobiegają także utlenianiu cholesterolu, co pozwala utrzymać ciśnienie żylne i tętnicze na stałym poziomie. Im czerwieńszy miąższ arbuzów, tym więcej dobroczynnych przeciwutleniaczy. Wymienione wyżej właściwości arbuza wsparte są przez obecność w tym owocu potasu oraz magnezu. Warta uwagi jest także witamina A oraz C, które także mają właściwości antyoksydacyjne. W arbuzie znajdziemy też cytrulinę, która zwiększa objętość tkanki mięśniowej. Mimo to trzeba uważać: arbuz ma wysoki indeks glikemiczny.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?