Stewia: smak cukru bez cukru
- 167 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 8 sierpnia 2019
- Garść porad od eksperta
Indianie stosują stewię od tysiąca lat, Azjaci od kilku wieków, my dopiero ją odkryliśmy. Stewia to roślina, która stanowi dla nas idealny, naturalny zamiennik białego cukru. Nie jest to jednak wyłącznie słodkie doznanie smakowe, ponieważ stewia ma sporo minerałów, które mają wpływ na pracę naszego organizmu. Są to przede wszystkim: żelazo, cynk, magnez, potas, krzem czy selen. Obecnie bardzo łatwo ją kupić. Najczęściej występuje w formie tabletek, płynu lub proszku. W kuchni ma szerokie zastosowanie. Dobrze rozpuszcza się i nie potrzebuje do tego wysokich temperatur. Służy jednak przede wszystkim jako słodki dodatek smakowy: nie ma właściwości cukru i nie uzyskamy za jej pomocą wszelkich pożądanych efektów, choćby karmelizacji. Nie wszystkie wypieki zakończą się pomyślnie. Jako czysty dosładzacz jednak sprawdzi się rewelacyjnie. Stewię poleca się przede wszystkim chorym na cukrzycę i osobom na diecie redukcyjnej. Nie ma jednak przeciwwskazań, by spróbowały jej również inne osoby, tym bardziej, że stewia nie wywołuje skutków ubocznych.

- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Program treningowy na redukcję
- 24 czerwca 2020
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?
Dieta bogata w białko