Kapsaicyna to substancja, którą odnaleźć możemy w ostrych odmianach papryki. Badacze mówią, że ma ona bardzo wszechstronne działanie na nasz organizm. Jedną z najnowszych naukowych teorii jest wpływ kapsaicyny na spowolnienie procesów starzenia się. Niektórzy twierdzą też, że działa przeciwnowotworowo, choć ta teza wymaga poparcia odpowiednimi badaniami. Kapsaicyna jest natomiast na pewno sprzymierzeńcem osób odchudzających się. Oszukuje termoreceptory naszego ciała, dzięki czemu pikantny smak odbieramy jako gorąco, którego tak naprawdę nie ma. Ten schemat działania sprawia jednak, że nasz metabolizm przyspiesza, a – co za tym idzie – tkanka tłuszczowa spala się lepiej. Ostry smak wspiera nasze odchudzanie zresztą już dużo wcześniej, poprzez zmniejszenie łaknienia. Z tego względu dobrze jest przed posiłkiem wypić sok pomidorowy z dodatkiem odrobiny chili lub dodawaniu jej do niektórych potraw. Podobny efekt wywiera zresztą apteczny preparat chili w kapsułkach, który może stanowić swego rodzaju furtkę dla stroniących od pikantnych dań.