Strączkowa królowa

Strączkowa królowa

Ciecierzyca jest ceniona przez osoby na diecie bezmięsnej ze względu na wysoką zawartość roślinnego białka. Nie jest to białko pełnowartościowe, gdyż pozbawione jest aminokwasów egzogennych. Jeśli jednak zestawimy ciecierzycę z kaszą lub mlecznym produktem, zyskuje ona na wartości, ponieważ aminokwasy uzupełniają się. Ciecierzyca to także bardzo wartościowe źródło błonnika pokarmowego. W tych niepozornych ziarenkach znajdziemy zarówno błonnik, który rozpuszcza się w wodzie, jak i błonnik nierozpuszczalny w wodzie. W ten sposób cieciorka wpływa na odczuwanie przez nas głodu i sytości. Wykazuje również działanie prebiotyczne, gdyż przyczynia się do rozwoju pozytywnej w działaniu mikroflory jelitowej. Ciecierzyca ma bardzo niski indeks glikemiczny, jest wskazana w dietach redukcyjnych, menu cukrzyków oraz osób z problemami insulinoodporności. To także źródło kwasu foliowego, wapnia, potasu, żelaza i witamin z grupy B. Przy tym ma niewiele kalorii: w 100 gramach ugotowanych ziaren są tylko 164 kcal.