Strączkowa królowa
- 567 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 5 marca 2019
- Garść porad od eksperta
Ciecierzyca jest ceniona przez osoby na diecie bezmięsnej ze względu na wysoką zawartość roślinnego białka. Nie jest to białko pełnowartościowe, gdyż pozbawione jest aminokwasów egzogennych. Jeśli jednak zestawimy ciecierzycę z kaszą lub mlecznym produktem, zyskuje ona na wartości, ponieważ aminokwasy uzupełniają się. Ciecierzyca to także bardzo wartościowe źródło błonnika pokarmowego. W tych niepozornych ziarenkach znajdziemy zarówno błonnik, który rozpuszcza się w wodzie, jak i błonnik nierozpuszczalny w wodzie. W ten sposób cieciorka wpływa na odczuwanie przez nas głodu i sytości. Wykazuje również działanie prebiotyczne, gdyż przyczynia się do rozwoju pozytywnej w działaniu mikroflory jelitowej. Ciecierzyca ma bardzo niski indeks glikemiczny, jest wskazana w dietach redukcyjnych, menu cukrzyków oraz osób z problemami insulinoodporności. To także źródło kwasu foliowego, wapnia, potasu, żelaza i witamin z grupy B. Przy tym ma niewiele kalorii: w 100 gramach ugotowanych ziaren są tylko 164 kcal.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?