Suszone pomidory
- 409 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 13 stycznia 2019
- Garść porad od eksperta
Suszone pomidory albo się kocha, albo nienawidzi. Zdecydowanie warto przekonać się do tej pierwszej postawy. Suszone pomidory są doskonałym składnikiem sałatki, dodatkiem do kanapek czy deski serów, uzupełnieniem dania na bazie makaronu. Podkreślą smak mięsa. Podobnie jak awokado, suszone pomidory zawierają sporo tłuszczu. Jeśli jednak jest to tłuszcz dobrej jakości (dobry olej), nie musimy się jego obecności obawiać. Pomidory są warzywem, z którymi związany jest pewien paradoks. Z reguły obróbka termiczna pogarsza wartość produktu. W przypadku pomidorów jest zupełnie odwrotnie: im dłużej gotowane czy suszone, tym lepiej. Suszone pomidory działają przeciwnowotworowe, co zawdzięczają likopenowi – składnikowi, którego po podgrzaniu jest jeszcze więcej. Usprawniają też pracę serca i wzmacniają układ krwionośny. Poza tym w pomidorach odnajdziemy witaminę C, E, K oraz witaminy z grupy B. Zawierają też potasu, żelazo i nieco wapnia. Obecność tłuszczu sprawia, że witaminy te są lepiej wchłaniane.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?