Topinambur
- 342 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 20 marca 2019
- Garść porad od eksperta
Mogłoby się wydawać, że topinambur to nowość na naszych stołach. Nie do końca. Topinambur, nazywany czasami słonecznikiem bulwiastym, do Europy przybył już na przełomie XV i XVI stulecia. Na stałe zagościł na stołach, nie tylko szlacheckich, i przez bardzo długi czas z nich nie znikał. W pewnym momencie cieszył się popularnością, którą możemy porównać do popularności naszego swojskiego ziemniaka. 100 gramów bulwy topinamburu dostarczy nam aż 420 mg potasu oraz 30 mg wapnia. Znajdziemy w nim również witaminę C, żelazo i magnez. Na szczególną uwagę zasługuje jednak inulina, stanowiąca aż 20% wszystkich obecnych składników odżywczych obecnych w topinamburze. To składnik ważny dla cukrzyków, utrzymuje bowiem stabilny poziom glukozy, a w połączeniu z pektynami pozwala usuwać z organizmu toksyny. Przyspiesza też pracę jelit i rozprawia się z zaparciami. Ma działanie osłaniające narządy wewnętrzne – głównie wątrobę – oraz chroni drogi moczowe przed zakażeniem. Topinambur znany był w medycynie ludowej, stosuje się go również dzisiaj, choć plotki o tym, że spala nadmierne kilogramy są mocno przesadzone.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?