Zielony groszek
- 594 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 18 sierpnia 2019
- Garść porad od eksperta
Według specjalistów od wystroju wnętrz zielony kolor dodaje energii, wiary i radości. Dietetycy potwierdzają te założenia, ponieważ zielony kolor warzyw i owoców oznacza obecność w nich chlorofilu. Jest to substancja znana nam doskonale z lekcji biologii. W organizmie człowieka ma działanie oczyszczające, przeciwzapalne i wspierające wiele ważnych funkcji w naszym organizmie. Pomaga regulować poziom cukru we krwi, wspiera pracę serca, neutralizuje niekorzystne kwasy w mięśniach, a także oczyszcza nasz układ pokarmowy i poprawia perystaltykę jelit. Bardzo duże dawki chlorofilu ma zielony groszek, w którym, prócz tego, odnajdziemy cały alfabet witamin, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez czy błonnik. Groszek zawiera też kwas nikotynowy, który znacząco obniża poziom cholesterolu we krwi. Najlepiej wybierać warzywo świeże lub mrożone. Groszek z puszki pozbawiony jest części istotnych składników, ma także zupełnie inny smak. Dobrze jest do potraw, wykorzystujących groszek, dodawać tłuszcz, by wspomóc przyswajanie wielu cennych witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?