Całkiem inne orzeszki
- 331 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 7 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Tak naprawdę wcale nie są orzechami. Orzeszki piniowe to nasionka, które uzyskuje się z szyszek sosny pinii. Mają bardzo jasną, kremową barwę, mają nie więcej niż kilka milimetrów, maksymalnie dwa – trzy centymetry długości. Wydają się być niepozorne, a mimo to tkwią w nich cenne właściwości odżywcze i prozdrowotne. Są to wysokojakościowe tłuszcze, białko, mikroelementy i witaminy. Magnez to składnik polepszający funkcjonowanie naszego układu nerwowego, potas obniża ciśnienie, a fosfor wzmacnia kości. W orzechach piniowych odnajdziemy również przeciwutleniającą witaminę E oraz cynk, który – także w zestawieniu z witaminą E – odżywia nasze włosy, skórę i paznokcie. Orzeszki piniowe można przygotowywać na różne sposoby. Najlepsze są prażone, uzyskują bowiem szczególny aromat. Sprawdzą się w daniach słodkich i wytrawnych: ciastkach, sałatkach, sosach i deserach. Są ważnym składnikiem pesto. Trzeba powiedzieć, że to dość duża wartość kaloryczna. W 100 gramach tych nasionek jest aż 700 kcal, jednak zwykle dodaje się je do potraw w niewielkich ilościach, nie stanowią więc zagrożenia.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?