Chrzan nie jest do chrzanu

Chrzan nie jest do chrzanu

Chrzan to roślina, którą znano i ceniono już w starożytności. Jako przyprawa i dodatek do potraw do dzisiaj towarzyszy nam podczas rodzinnego lub towarzyskiego świętowania. Nic dziwnego, chrzan, jak żadna inna przyprawa, nie tylko poprawia smak potraw swoim wyrazistym aromatem, ale także ułatwia trawienie dań, które samodzielnie trudno by nam było strawić. Dzieje się tak dlatego, że korzeń chrzanu pobudza produkcję soków trawiennych, wspiera organizm w radzeniu sobie z ewentualnymi niestrawnościami i z zakwaszeniem organizmu. To w dużej mierze zasługa związków siarkowych i olejku alilowemu, które wykazują działanie bakteriobójcze i antygrzybicze. Chrzan ma także imponującą zawartość błonnika: ponad 7 gramów w 100 gramach warzywa. Także i ten aspekt ma znaczenie w trawieniu jedzenia. Chrzan ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i C, a także fosfor, wapń, potas. Szczególnie warto korzystać z niego jesienią i zimą, gdzie wspomoże też organizm swoim rozgrzewającym i oczyszczającym działaniem.