Chrzan nie jest do chrzanu
- 190 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 1 czerwca 2019
- Garść porad od eksperta
Chrzan to roślina, którą znano i ceniono już w starożytności. Jako przyprawa i dodatek do potraw do dzisiaj towarzyszy nam podczas rodzinnego lub towarzyskiego świętowania. Nic dziwnego, chrzan, jak żadna inna przyprawa, nie tylko poprawia smak potraw swoim wyrazistym aromatem, ale także ułatwia trawienie dań, które samodzielnie trudno by nam było strawić. Dzieje się tak dlatego, że korzeń chrzanu pobudza produkcję soków trawiennych, wspiera organizm w radzeniu sobie z ewentualnymi niestrawnościami i z zakwaszeniem organizmu. To w dużej mierze zasługa związków siarkowych i olejku alilowemu, które wykazują działanie bakteriobójcze i antygrzybicze. Chrzan ma także imponującą zawartość błonnika: ponad 7 gramów w 100 gramach warzywa. Także i ten aspekt ma znaczenie w trawieniu jedzenia. Chrzan ponadto zawiera witaminy z grupy B, witaminę A i C, a także fosfor, wapń, potas. Szczególnie warto korzystać z niego jesienią i zimą, gdzie wspomoże też organizm swoim rozgrzewającym i oczyszczającym działaniem.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?