Co tkwi w zieleni?
- 156 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 2 kwietnia 2019
- Garść porad od eksperta
Zielony kolor owoce zawdzięczają obecności barwnika – chlorofilu. Już w szkole podstawowej na lekcjach biologii dowiadywaliśmy się o jego głównej roli w procesie fotosyntezy. Na tym jednak moc chlorofilu się nie kończy. Ma on także bardzo ważną rolę w procesach przeciwstarzeniowych i regeneracyjnych w naszym ciele. Zielony kolor owoców to jednak nie tylko chlorofil. Barwa ta wskazuje również na obecność folianów – substancji odpowiedzialnych za syntezę białek oraz syntezę DNA. To także ma znaczenie dla naszego organizmu. Zielonych owoców jest jednak niewiele; wymienić można tu jabłka, gruszki, awokado czy kiwi. Kiwi stanowi również doskonałe źródło witaminy C oraz K. Awokado z kolei to owoc, który zyskał opinię niemal cudownego specyfiku na wszystko. Wchodzi w skład większości diet, odchudza, syci i stanowi doskonały zamiennik mniej zdrowych smarowideł w postaci masła. Awokado jest dość kalorycznym produktem, dlatego zasadniczo pasta z niego przygotowana może stanowić samodzielny posiłek. Niektórzy twierdzą, że awokado obniża poziom złego cholesterolu i walczy z otyłością brzuszną.

- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Program treningowy na redukcję
- 24 czerwca 2020
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?
Dieta bogata w białko