Nie taka pestka

Nie taka pestka

Pestki dyni to produkt niedoceniany nawet przez zwolenników zdrowego odżywiania. Niesłusznie, ponieważ zawierają bardzo dużo witamin z grupy B: B1, B2, PP, a nawet witaminę C, której tam byśmy się nie spodziewali. Bogate są również w kwasy omega-3, a także całą gamę składników mineralnych: miedź, żelazo, wapń, magnez, fosfor, żelazo, cynk czy selen. Taka kombinacja składników sprawia, że pestk idyni mają właściwości przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze i przeciwpasożytnicze. Wspomniany wyżej kwas tłuszczowy omega-3 jest odpowiedzialny za prawidłową pracę tarczycy. Jeśli w organizmie występują jego niedobory, poziom hormonów tarczycy jest zbyt niski, co skutkuje nie tylko problemami ze zdrowiem fizycznym, ale niekorzystnie rzutuje również na naszą psychikę. Aby uniknąć ryzyka takiego stanu rzeczy, warto codziennie zjadać garść pestek: solo lub jako dodatek do sałatek czy jogurtów. Pestki wspomogą również osoby uczące się i żyjące w stresie – wszystko to dzięki zwalczającemu stany lękowe i nerwice tryptofanowi.