Czosnek – nie tylko przeciw wampirom

Czosnek – nie tylko przeciw wampirom

Legendy mówią, że aromat czosnku zwykł odstraszać wampiry. Jak się okazuje, nie tylko wampiry, bo czosnek jest doskonałym lekiem na wiele chorób. Czosnek ma silne właściwości antybakteryjne. Jest w stanie spowolnić namnażanie Helicobacter pylori oraz mikroorganizmów, które mogą napsuć nam zdrowia poprzez zagnieżdżenie się w naszych żołądkach. Potwierdzenie tych informacji sprawiło, że naukowcy zaczęli popierać nawet teorię o tym, że czosnek może hamować stany zapalne w konkretnych narządach, a nawet powstrzymywać rozwój komórek rakowych w jelitach. Najważniejszą substancją w czosnku jest allina, która w zetknięciu z allinazą – aktywnym enzymem przekształca się w działającą w naszym organizmie allicynę. Tym efektywniejsze działanie, im bardziej rozdrobniony czosnek – uszkodzenie komórek aktywuje działanie allicyny. Ma ona jedną wadę: ulatnia się stosunkowo szybko, więc najlepiej jest dodawać czosnek do potraw krótko przed spożyciem lub krótko przed gotowaniem i nie poddawać go długotrwałej obróbce.