Czy makaron tuczy?
- 278 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 20 kwietnia 2019
- Garść porad od eksperta
Makaron jest produktem przez wiele osób obwinianych za odkładanie się dodatkowych kilogramów. Wiele osób wpisuje je na listę produktów zakazanych, do czego przyczynia się w dużej mierze straszenie węglowodanami. Tymczasem makaron jest doskonałym składnikiem dań obiadowych, zawierają bowiem podstawowe źródło energii. Węglowodany właśnie, które sprawiły, że makaron został osądzony od czci i wiary. Ważne jednak jest, jaki produkt wybieramy. Niski indeks glikemiczny mają makarony z semoliny, czyli mąki uzyskiwanej z pszenicy durum. Spożycie ich nie powoduje nagłego skoku poziomu cukru we krwi. Ważny jest również sposób przygotowywania makaronu. Najlepiej gotować go po włosku, czyli al dente. Później skrobia znacznie wolniej przetwarza się w glukozę, co zapewnia uczucie sytości. Im bardziej rozgotowany makaron, tym gorzej. Makaron wcale nie jest najbardziej kalorycznym produktem. 100 gramów ugotowanego makaronu to około 1/3 szklanki suchego. W tej ilości znajdziemy zaledwie 120 kcal, które w zupełności wystarczą na bazę jednego obiadu.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?