Czy makaron tuczy?
- 496 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 20 kwietnia 2019
- Garść porad od eksperta
Makaron jest produktem przez wiele osób obwinianych za odkładanie się dodatkowych kilogramów. Wiele osób wpisuje je na listę produktów zakazanych, do czego przyczynia się w dużej mierze straszenie węglowodanami. Tymczasem makaron jest doskonałym składnikiem dań obiadowych, zawierają bowiem podstawowe źródło energii. Węglowodany właśnie, które sprawiły, że makaron został osądzony od czci i wiary. Ważne jednak jest, jaki produkt wybieramy. Niski indeks glikemiczny mają makarony z semoliny, czyli mąki uzyskiwanej z pszenicy durum. Spożycie ich nie powoduje nagłego skoku poziomu cukru we krwi. Ważny jest również sposób przygotowywania makaronu. Najlepiej gotować go po włosku, czyli al dente. Później skrobia znacznie wolniej przetwarza się w glukozę, co zapewnia uczucie sytości. Im bardziej rozgotowany makaron, tym gorzej. Makaron wcale nie jest najbardziej kalorycznym produktem. 100 gramów ugotowanego makaronu to około 1/3 szklanki suchego. W tej ilości znajdziemy zaledwie 120 kcal, które w zupełności wystarczą na bazę jednego obiadu.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?