Dwa kolory: niebieski i fioletowy
- 199 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 14 sierpnia 2019
- Garść porad od eksperta
Kolor owoców i warzyw nie ma wyłącznie walorów dekoracyjnych. Jest to dla nas bardzo ważna informacja na temat właściwości poszczególnych produktów. Kolor niebieski oraz fiolet, który mają chociażby jagody, porzeczki czy jeżyny, jest sygnałem, iż owoce te zawierają w swoim składzie antocyjany. Czasami mówi się, że są to składniki potrafiące naśladować post. Ich działanie w naszym organizmie opiera się w dużej mierze na opóźnianiu procesów starzenia. Zainteresowali się nimi zresztą badacze-onkolodzy, upatrując w tych substancjach nadziei na zmianę metabolizmu komórek nowotworowych. Udowodniono już, że sok z czerwonych pomarańczy – który także zalicza się do owoców niebieskich i fioletowych – wykazuje działanie hamującego odkładanie tłuszczu w komórkach tłuszczowych, co spowalnia ich rozrost. Inne testy jasno wskazują, że wprowadzenie do diety osób otyłych 300 gramów niebieskich i fioletowych owoców zmniejsza poziom złego cholesterolu. Obecny w tych owocach antocyjan można zatem uznać za sprzymierzeńca w walce o zdrowe serce i naczynia krwionośne.

- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Program treningowy na redukcję
- 24 czerwca 2020
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?
Dieta bogata w białko