Dwa kolory: niebieski i fioletowy
- 34 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 14 sierpnia 2019
- Garść porad od eksperta
Kolor owoców i warzyw nie ma wyłącznie walorów dekoracyjnych. Jest to dla nas bardzo ważna informacja na temat właściwości poszczególnych produktów. Kolor niebieski oraz fiolet, który mają chociażby jagody, porzeczki czy jeżyny, jest sygnałem, iż owoce te zawierają w swoim składzie antocyjany. Czasami mówi się, że są to składniki potrafiące naśladować post. Ich działanie w naszym organizmie opiera się w dużej mierze na opóźnianiu procesów starzenia. Zainteresowali się nimi zresztą badacze-onkolodzy, upatrując w tych substancjach nadziei na zmianę metabolizmu komórek nowotworowych. Udowodniono już, że sok z czerwonych pomarańczy – który także zalicza się do owoców niebieskich i fioletowych – wykazuje działanie hamującego odkładanie tłuszczu w komórkach tłuszczowych, co spowalnia ich rozrost. Inne testy jasno wskazują, że wprowadzenie do diety osób otyłych 300 gramów niebieskich i fioletowych owoców zmniejsza poziom złego cholesterolu. Obecny w tych owocach antocyjan można zatem uznać za sprzymierzeńca w walce o zdrowe serce i naczynia krwionośne.

- 13 listopada 2019
Beta karoten co to ?
- 7 października 2019
Kasza w diecie sportowej
- 21 sierpnia 2019
Dlaczego owsianka?
- 20 sierpnia 2019
Beta karoten co to ?
Kasza w diecie sportowej
Dlaczego owsianka?
Sklep zamiast aukcji
Banan – potas plus
Zielony groszek
Pułapka proteinowego batonika
Ćwiczyć można wszędzie – wystarczy chcieć