Foliany – co nam dają?
- 185 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 14 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
W diecie, szczególnie kobiecej, nie powinno zabraknąć zielonych warzyw liściowych. Orientacyjna porcja zalecana to około 200 gramów zielonych liści. Mogą to być dowolne sałaty, szpinak, buraki liściowe, liście botwinki. Dietetycy i lekarze mówią, że ich codzienne jedzenie jest jednym ze sposobów profilaktyki nowotworów piersi. W zielonych liściach ukrywają się bowiem substancje nazywane folianami. Nazwa ta brzmi nieco tajemniczo. Znacznie bardziej znane są pod określeniem witaminy B Po raz pierwszy wyizolowano je z liści szpinaku, z czasem odkryto, że ukrywają się w zielonych warzywach liściastych. Zmniejszają ryzyko nadciśnienia. Powinny spożywać je również kobiety ciężarne, gdyż korzystnie wpływają na rozwój płodu. Obecność folianów jest bardzo ważna ze względu na wsparcie syntezy białek i DNA. Zielone liście chronią także przed cukrzycą. Najwięcej najlepiej przyswajalnej witaminy B9 jest w surowych liściach, dlatego poleca się jedzenie jej w formie zieleniny. Obróbka termiczna czy mrożenie pozbawia ją części możliwości.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?