Foliany – co nam dają?
- 348 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 14 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
W diecie, szczególnie kobiecej, nie powinno zabraknąć zielonych warzyw liściowych. Orientacyjna porcja zalecana to około 200 gramów zielonych liści. Mogą to być dowolne sałaty, szpinak, buraki liściowe, liście botwinki. Dietetycy i lekarze mówią, że ich codzienne jedzenie jest jednym ze sposobów profilaktyki nowotworów piersi. W zielonych liściach ukrywają się bowiem substancje nazywane folianami. Nazwa ta brzmi nieco tajemniczo. Znacznie bardziej znane są pod określeniem witaminy B Po raz pierwszy wyizolowano je z liści szpinaku, z czasem odkryto, że ukrywają się w zielonych warzywach liściastych. Zmniejszają ryzyko nadciśnienia. Powinny spożywać je również kobiety ciężarne, gdyż korzystnie wpływają na rozwój płodu. Obecność folianów jest bardzo ważna ze względu na wsparcie syntezy białek i DNA. Zielone liście chronią także przed cukrzycą. Najwięcej najlepiej przyswajalnej witaminy B9 jest w surowych liściach, dlatego poleca się jedzenie jej w formie zieleniny. Obróbka termiczna czy mrożenie pozbawia ją części możliwości.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?