Inna barwa ziemniaka
- 182 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 31 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Od niedawna w naszych sklepach dostępne są fioletowe ziemniaki. Nie chodzi tutaj o rodzimą odmianę warzyw w czerwonych skórkach, lecz o ziemniaki fioletowe, zarówno w obszarze skóry, jak i miąższu. Technicznie rzecz ujmując, są odmianą batatów. Do Europy przywędrowały z Ameryki Południowej i cieszą się coraz większym zainteresowaniem, tym bardziej, że ich zabarwienie nie ma tylko waloru dekoracyjnego, ale wskazuje na konkretne, antyzapalne i sprzyjające długowieczności właściwości warzywa. Ponieważ nie są popularne, są dość drogie, ich regularne jedzenie jest zatem utrudnione. Dobrze jednak spróbować je przynajmniej od czasu do czasu. Najlepiej spożywać je ugotowane (polecamy na parze), ponieważ ten sposób obróbki zwiększa ilość antocyjanów. Ten sposób przygotowania pozwala ocalić także w składzie retinol i karotenoidy. Nie jest wskazane smażenie fioletowych ziemniaków, ponieważ mocno chłoną tłuszcz. Mają również stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, uważać więc powinny z ich obecnością w diecie cukrzycy.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?