Skrobia oporna
- 224 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 31 lipca 2019
- Garść porad od eksperta
Wiele osób na dietach, obawiając się dodatkowych kilogramów, boi się produktów skrobiowych i niemal całkowicie z nich rezygnuje. Tymczasem to nie jest jedyny model postępowanie. Co prawda, węglowodany z reguły ograniczać trzeba, znacznie ważniejsze jednak jest to, aby sięgać po dobre węglowodany i wybierać najlepszy sposób ich przygotowywania, sprawiający, że nie będą one dla naszego organizmu zmorą. Chodzi o to, aby produkty skrobiowe, czyli kasze, płatki, mąki pełnoziarniste, a także nasiona roślin strączkowych i ziemniaki poddawać obróbce termicznej w wysokiej temperaturze i minimalnej ilości wody lub przy jej braku (pieczenie w piekarniku lub gotowanie na parze). Taki sposób działania rozbija struktury skrobiowe, sprawiając, że staje się ona skrobią oporną na działanie enzymów trawiennych. Dzięki temu nie zostanie rozbita, a tym samym przekształcona w glukozę i wchłonięta w jelicie cienkim. Wskutek tego procesu dana potrawa skrobiowa jest dla naszego organizmu mniej kaloryczna, nic nie tracąc ze swojej sytości.

- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Program treningowy na redukcję
- 24 czerwca 2020
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?
Dieta bogata w białko