Rukola – mniej zwykła sałata
- 362 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 19 stycznia 2019
- Garść porad od eksperta
Rukola jest jedną z mniej popularnych sałat. Z uwagi na swój ostry, orzechowy posmak najczęściej stanowi składnik tak chętnie kupowanych przez Polaków mieszanek. Samodzielnie występuje bardzo rzadko, w dużej mierze dlatego, że mamy problem z prawidłowym jej zestawianiem. Niewiele osób wie, że rukola tak naprawdę sałatą nie jest. Zalicza się do rodziny kapustowatych i bliżej jej do brokuła czy brukselki niż do sałaty. Znajdziemy w niej, jak we wszystkich warzywach z rodziny kapustowatych, duże dawki żelaza, kwasu foliowego oraz witamin: A, B, C oraz K. Prócz tego rukola jest dobrym źródłem wapnia, magnezu, potasu oraz antywirusowego cynku. Swoje bakteriobójcze działanie warzywo zawdzięcza obecności siarkowych aminokwasów. Rukola ma także flawonoidy, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Oprócz działania przeciwwirusowego i antybakteryjnego, jest także specyfikiem przeciwzapalnym. Lekarze polecają rukolę również w diecie przeciwgrzybiczej. Smak rukoli solo nie trafia w gusta wszystkich, jednak w mieszance lub w formie pesto będzie doskonały.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?