Rukola – mniej zwykła sałata
- 187 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 19 stycznia 2019
- Garść porad od eksperta
Rukola jest jedną z mniej popularnych sałat. Z uwagi na swój ostry, orzechowy posmak najczęściej stanowi składnik tak chętnie kupowanych przez Polaków mieszanek. Samodzielnie występuje bardzo rzadko, w dużej mierze dlatego, że mamy problem z prawidłowym jej zestawianiem. Niewiele osób wie, że rukola tak naprawdę sałatą nie jest. Zalicza się do rodziny kapustowatych i bliżej jej do brokuła czy brukselki niż do sałaty. Znajdziemy w niej, jak we wszystkich warzywach z rodziny kapustowatych, duże dawki żelaza, kwasu foliowego oraz witamin: A, B, C oraz K. Prócz tego rukola jest dobrym źródłem wapnia, magnezu, potasu oraz antywirusowego cynku. Swoje bakteriobójcze działanie warzywo zawdzięcza obecności siarkowych aminokwasów. Rukola ma także flawonoidy, które skutecznie walczą z wolnymi rodnikami. Oprócz działania przeciwwirusowego i antybakteryjnego, jest także specyfikiem przeciwzapalnym. Lekarze polecają rukolę również w diecie przeciwgrzybiczej. Smak rukoli solo nie trafia w gusta wszystkich, jednak w mieszance lub w formie pesto będzie doskonały.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?