Jak wybrać dobrą oliwę?
- 173 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 4 marca 2019
- Garść porad od eksperta
Oliwa z oliwek jest jednym z częściej polecanych przez dietetyków tłuszczem roślinnym. Co prawda, niedawne badania wykazały, że rodzimy olej rzepakowy tłoczony na zimno wcale nie jest wyborem gorszym, jednak oliwę warto w naszych kuchniach mieć. Jaką jednak wybrać? Wybór jest naprawdę ogromny, a i rozpiętość cenowa znaczna. Przede wszystkim kupować należy wyłącznie oliwę extra virgin – tylko taka zapewnia odpowiednią jakość produktu. Ważne jest, aby butelka była z ciemnego szkła. Jasne, przepuszczające światło powietrze znacznie ogranicza cenne właściwości oliwy. Dobrej jakości produkt powinien być nieco mętny. Pamiętać należy, że pełne właściwości oliwa zachowuje przez około pół roku od wytłoczenia, ważne więc, aby na butelce znajdowała się data tłoczenia i (lub) data przydatności do spożycia. Ogromne znaczenie ma także miejsce uprawy oliwek oraz ich gatunek – od tego zależy smak oliwy. Warto więc też przyjrzeć się producentowi. Unikać trzeba oliwy z wytłoczyn oliwek – to produkt kiepskiej jakości, z prawdziwą oliwą nie mający wiele wspólnego.

- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Program treningowy na redukcję
- 24 czerwca 2020
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?
Dieta bogata w białko