Jak wybrać dobrą oliwę?
- 338 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 4 marca 2019
- Garść porad od eksperta
Oliwa z oliwek jest jednym z częściej polecanych przez dietetyków tłuszczem roślinnym. Co prawda, niedawne badania wykazały, że rodzimy olej rzepakowy tłoczony na zimno wcale nie jest wyborem gorszym, jednak oliwę warto w naszych kuchniach mieć. Jaką jednak wybrać? Wybór jest naprawdę ogromny, a i rozpiętość cenowa znaczna. Przede wszystkim kupować należy wyłącznie oliwę extra virgin – tylko taka zapewnia odpowiednią jakość produktu. Ważne jest, aby butelka była z ciemnego szkła. Jasne, przepuszczające światło powietrze znacznie ogranicza cenne właściwości oliwy. Dobrej jakości produkt powinien być nieco mętny. Pamiętać należy, że pełne właściwości oliwa zachowuje przez około pół roku od wytłoczenia, ważne więc, aby na butelce znajdowała się data tłoczenia i (lub) data przydatności do spożycia. Ogromne znaczenie ma także miejsce uprawy oliwek oraz ich gatunek – od tego zależy smak oliwy. Warto więc też przyjrzeć się producentowi. Unikać trzeba oliwy z wytłoczyn oliwek – to produkt kiepskiej jakości, z prawdziwą oliwą nie mający wiele wspólnego.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?