Kapusta w diecie sportowej
- 431 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 4 sierpnia 2019
- Garść porad od eksperta
Trudno dziś wyobrazić sobie naszą kuchnię bez kapusty. Sztandarowy dla kuchni polskiej bigos, kapuśniak czy gołąbki na stałe wpisały się w menu w naszych domach. Bardzo dobrze, bo kapusta, w każdej w zasadzie postaci, jest warzywem bardzo zdrowym. Ma mnóstwo witaminy C – w kapuście kiszonej jest jej nawet kilkakrotnie więcej niż w świeżej. Oprócz tego zawiera witaminy z grupy B, witaminę E, K, potas, kwas foliowy, błonnik, beta-karoten czy żelazo. Taki zestaw witamin i składników odżywczych znakomicie wspiera odporność naszego organizmu. Zwolennicy metod i terapii naturalnych coraz częściej mówią też, że kapusta i sok z niej wyciśnięty ma genialne właściwości antynowotworowe, w szczególności zapobiegając nowotworom o podłożu hormonalnym (nowotwory sutka, jajników, jąder, macicy). Kapuściany sok leczy wrzody żołądka, pomaga w problemach na tle układu pokarmowego, zwalcza anemię, przyspiesza gojenie. Poza sezonem dobrze sięgać po kapustę kiszoną. Jest łatwiej strawna, ma więcej witaminy C, mało kalorii, a kwas mlekowy w niej obecny wspiera układ pokarmowy.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?