Kasza gryczana
- 286 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 5 lutego 2019
- Garść porad od eksperta
Kasza gryczana znana jest przede wszystkim z wysokiej zawartości błonnika. Tym samym pobudza perystaltykę jelit. Jest produktem skrobiowym, dzięki czemu syci nas na długo, jednocześnie nie podnosząc w szybkim tempie poziomu cukru. Po zjedzeniu kaszy gryczanej nie czeka nas zatem napad głodu. W kaszy gryczanej znajdziemy białko roślinne, które swoimi właściwościami zbliżone jest do białek występujących w roślinach strączkowych. Jest ono bardzo cenne, cenniejsze, bo łatwiej przyswajalne, od białek, które odnaleźć możemy w zbożach. Do najważniejszych zalicza się lizynę i tryptofan. Kasza gryczana zawiera również najwięcej witamin z grupy B spośród wszystkich kasz. Jest także rekordzistką pod względem zawartości potasu, fosforu, sodu, magnezu i cynku. Znajdziemy tu także rutynę, poprawiającą stan naczyń krwionośnych oraz ułatwiającą wchłanianie witaminy C. Kasza gryczana to produkt bezglutenowy, zatem mogą ją spożywać osoby chore na celiakię. Nie powinny jej jeść natomiast osoby mające problem z trzustką i jelitami.

- 24 lutego 2021
- 1
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
- 4 stycznia 2021
- 1
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
- 9 października 2020
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
- 7 sierpnia 2020
Czy gry zespołowe wpływają na rozwój dziecka?
O czym pamiętać wybierając buty trekkingowe?
Jak przygotować plan na trening obwodowy w domu?
Program treningowy na redukcję
Torbiel bakera
Klatka lejkowata sposoby leczenia
Odżywki białkowe na masę
Torbiel Bakera co to jest ?