Kasza jęczmienna trafia na nasze stoły najczęściej w formie pęczaku lub kaszy perłowej. Pęczak jest kaszą najmniej przetworzoną. Uzyskuje się go z całych, niepokruszonych ziaren jęczmienia. Gdy te same ziarna zostaną rozdrobnione, uzyskuje się kaszę perłową. Właśnie ją mogą jeść spożywać osoby na diecie lekkostrawnej. Kasza jęczmienna wyróżnia się przede wszystkim zawartością błonnika pokarmowego. Obniża on ilość złego cholesterolu (LDL) we krwi i pozwala utrzymać na stabilnym poziomie glukozę we krwi. Poza tym, wiążąc się z wodą, zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas i usprawnia przemianę materii. Kasze jęczmienne, spośród wszystkich kasz, mają najwięcej witaminy K. Pełni ona ważną rolę w procesach krzepnięcia krwi i uszczelniania ściany naczyń krwionośnych. W kaszy jęczmiennej jest też dużo składników mineralnych: przede wszystkim wapnia – niezbędnego budulca kości, cynku, żelaza i potasu. Kasza jęczmienna zdecydowanie zasługuje na większą popularność. Na szczęście w ostatnich latach spożywamy ją coraz częściej.