Ksylitol i erytrol
- 364 Views
- Redaktor abakwadowice.pl
- 22 czerwca 2019
- Garść porad od eksperta
Ksylitol nazywany jest inaczej cukrem brzozowym, ale bardzo często powstaje nie z brzozy, lecz z kukurydzy. Smakiem i wyglądem przypomina cukier trzcinowy. Nie wyróżnia się posmakiem, który bardzo często zniechęca nas do korzystania ze zdrowych zamienników cukru. Ksylitol nie uzależnia, nie obwinia się go za próchnicę, a niektórzy specjaliści wskazują, że jest w stanie odwrócić niekorzystne oddziaływanie sacharozy na nasz organizm. Ma niewiele kalorii, niski indeks glikemiczny, jest więc polecany cukrzykom. Niektóre osoby po jego spożyciu cierpią jednak na biegunki lub wzdęcia, stąd też lepiej zaczynać od bezpiecznych dawek. Organizm czasem się przyzwyczaja do tej substancji. Jeśli jednak tak się nie stanie, można sięgnąć po erytrol. To młodszy i bardziej doskonały brat ksylitolu. Nie powoduje biegunek i ma znacznie, bo dziesięciokrotnie, mniej kalorii. Aby nie mówić o samych zaletach, erytrol jest też sporo droższy, a przy tym mniej słodki. Czasem można więc wpaść w pułapkę większego zużycia, co jest niekorzystne ekonomicznie.

- 14 kwietnia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
- 16 marca 2022
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
- 4 lutego 2022
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
- 6 stycznia 2022
Jagody goji – czy naprawdę takie cudowne?
Czarna czy zielona. Jaką herbatę najlepiej pić?
Jazdy na rowerze uczmy dzieci od pierwszych lat życia
Ksenobiotyki
Koenzym Q10 w diecie
Zalety komosy ryżowej
Pietruszkowy detoks
Jak to jest z tłuszczami?